Nisser i bybilledet – SE – Thorvald Rasmussen


Nisser i bybilledet

Sverige

Thorvald Rasmussen

1850-1919

Den nordiske tradition.

 Da Nisser i Bybilledet er noget der er opfundet i Danmark og ikke mindst er eksporteret til de øvrige lande i Norden via Warburg Kunstforlag i København, har jeg tænkt vi skal kigge på både svenske og norske kunstnere – også fordi det griber ind i de danske ”Nisser I bybilledet”.

Her er det én af de bedste tegnere Sverige kan frembringe. Det er tegneren Thorvald Rasmussen fra Göteborg (1850-1919) der skal vise de kort med ”Nisser i bybilledet” han har tegnet. Tegneren Thorvald Rasmussen har tegnet over 1000 postkort og har været meget tidlig med sine nissekort og tegninger – Han har f.eks. inspireret Ludvig Møgelgaard til den måde han tegner nisser på.

De første kort vi ser er et par Collage – kartonkort, som senere udgives som postkort.

Derefter kommer topografiske kort, hvor hans nisser er sat ind på motivet af en litograf. Det er kun et lille udvalg af disse kort som findes fra flere byer. Disse kort er meget populære i Sverige.

Til sidst kommer 6 meget fine postkort fra Göteborg, og der er det vigtigt særlig at ligge holde øje med det første kort, idet vi skal bruge når vi taler om de næste danske kort fra Sønderjylland.

Hvis du vi se mere om kunstneren og hvad han har lavet af postkort, kan det gøres her:

http://www.piaper.dk/postkortkunstnere/Postkortkunstnere/Thorvald_Rasmussen/Thorvald_Rasmussen1.htm