Opdateret 15-7-2024     

 

Danske Postkortkunstnere

Danske tegnere og illustratorer har siden omkring år 1880 tegnet kort, som skulle bruges til forsendelser. De første illustrerede kort blev lagt i en konvolut og sendt med ønsket om en glædelig jul eller anden begivenhed hos modtageren. Kortene kaldes kartonkort, da de ofte er tykkere end almindelige postkort. Vi har haft de traditionelle postkort siden omkring år 1900, og de kunne sendes direkte uden at komme i en konvolut.

Mange danske kunstnere har tegnet postkort, og på denne hjemmeside vil jeg prøve at fortælle om nogle af disse kunstnere og vise nogle af de postkort, som de har tegnet.

Mange af disse kunstnere er kendte; men de fleste er i dag fuldstændig ukendte, og det har været et stort og spændende detektivarbejde at finde frem til oplysninger om dem.

Blandt de mange, der har tegnet postkort, finder vi kendte kunstmalere, kendte bladtegnere og illustratorer, men også de mindre kendte ugebladstegnere, reklametegnere, modetegnere, litografer og amatører, som har haft en ekstraindtjening med at tegne postkort – For nogle har det endda været en væsentlig indtægtskilde.

Der er skrevet meget lidt om de danske postkortkunstnere, dog vil man finde gode oplysninger om nogle af de kendte postkorttegnere i postkortbogen "Fra billedhilsen til postkort".

Jeg kender i øjeblikket til omkring 250 danske postkortkunstnere, der har tegnet postkort; men der er mange flere – de skal blot findes! Efterhånden, som tiden tillader det, vil der blive lagt flere og flere af disse kunstnere på hjemmesiden.

Denne side er ikke lavet for at krænke nogen, men lavet af kærlighed til alle de fantastiske tegninger, der i tiden løb er brugt til postkort - og for at fortælle om de kunstnere, der stod bag.

Når man arbejder med at finde oplysninger på personer, der i dag er ukendte, kan det være svært at finde rettighedshavere til fotos og lignende; men jeg har bestræbt mig på at være omhyggelig. Har jeg brugt materiale, jeg ikke har lov til at bruge - kontakt da venligst webmasteren, så materialet kan blive fjernet.

     © Per Sørensen | 6000 Kolding | piaper@stofanet.dk